Klein Maarslag
Geinspireerd door wat ik op internet vond over de begraafplaats op Klein Maarslag, heb ik daar zaterdag 29 juli 2006 rond gekeken. Ik moet zeggen dat ik niet had verwacht ooit nog een grafsteen te zien van een voorouder van zover terug.

Klein Maarslag Wij reden vanuit Mensingeweer richting Groot Maarslag. Het was een kwestie van goed opletten want de afslag naar rechts, Klein Maarslag, ben je zo voorbij. De weg lijkt te bestaan uit betonnen platen die bij de begraafplaats eindigt in een kleine rotonde. Voordat je daar komt ben je 2 statige boerderijen voorbij gereden waarvan de laatste op de wierd lijkt te staan waar ook de begraafplaats op ligt.

Aan het begin van het kerkhof zie je op een bord uitleg over de plek van de gemeente De Marne. Het hek is niet op slot en je kunt als bezoeker zonder enig probleem de begraafplaats op. Er liggen een aantal grafstenen waarvan het merendeel niet meer leesbaar is. Ik ben direct gaan zoeken naar de stenen van de Wiersema's en had ze vrij snel gevonden.

De grafstenen
Er liggen drie stenen naast elkaar met als meest linkse en oudste die van Cornelis. Deze is het best bewaard gebleven. Daarnaast ligt Garbrand en daarnaast zijn vrouw Claesjen Wichers. Ook zijn de contouren waar de kerk heeft gestaan gereconstrueerd, met stenen en schelpen. De ligging van de grafstenen binnen de contouren doet vermoeden dat de grafstenen van de Wiersema's in de kerk hebben gelegen tot deze in 1811 is afgebroken. Onder deze drie stenen liggen nog een drietal waarop een van de stenen de naam van Albert Weersema is te lezen, de zoon van Garbrand. In eerste instantie had ik het idee dat het hier om een andere familie zou gaan, vanwege de spelling, maar het is bekend dat Garbrand een zoon genaamd Albert heeft gehad die in 1663 te Maarslag is overleden. Ook van deze graven lijkt het erop dat ze in eerst in de kerk hebben gelegen. Wanneer je de eerste steen goed bekijkt zie dat de tekst verdeeld is in twee delen. In de bovenste helft staat Albert vermeld. In de onderste helft komt de naam voor van Albert Wiersema, overleden op 29 augutus 1729. Dit is vermoedelijk de kleinzoon van de eerste Albert. Onderaan de pagina zijn de grafstenen in detail te zien.
Op de tweede steen staat vermoedelijk de naam van Focktien Eltiens vermeld, de vrouw van Albert, maar dat is nauwelijks meer te lezen. Wel zie je de naam Albert Weersema duidelijk geschreven wat het vermoeden bevestigd. Ook deze steen kent een boven- en onderhelft. Op tweede helft lezen we de datum 12 december 1729 wat doet vermoeden dat hier Aeilke Blincksema ligt begraven, de vrouw van de 'tweede' Albert. De derde steen is van alle het minst goed leesbaar. Ik heb nog niet kunnen ontdekken welke naam of jaartal hier op staat.
De overige grafstenen die hier liggen zijn nauwelijks meer leesbaar. In ieder geval heb ik op deze stenen zo gauw geen Wiersema familiewapen kunnen ontdekken. Bij een volgend bezoek ga ik deze stenen eens beter bekijken.

Alles nog eens overziend is het moeilijk voor te stellen dat deze plaats eens vol bedrijvigheid was en dat hier een compleet in zijn tijd niet onbelangrijk dorp heeft gelegen.

De omgeving
Weer terug gereden, Klein Maarslag uit, sloegen we aan het einde af naar rechts richting Groot Maarslag. Een ANWB bord langs de kant geeft uitleg over het fenomeen 'Wierd' en de streek. Volgens het bord ligt de wierde Groot Maarslag 3 meter boven het omringende land en dat is goed te zien als je er naar toe rijdt. Ook wordt Klein Maarslag vermeld in combinatie met het 'lijken laantje'. Blijkbaar is dit laantje nog steeds begaanbaar. Ook iets voor een volgend bezoek.

De grafstenen van de Wiersema's
Cornelis Garbrand Claesjen Albert Focktien Onbekend Cornelis Garbrand Claesjen Albert Focktien Onbekend Cornelis Garbrand Claesjen Albert Focktien Onbekend

Achtereenvolgens: Cornelis, Garbrand, Claesjen Wichers, Albert en Albert, Focktien Eltiens en Aeilke Blinksema

Klein Maarslag via maps.google:

Grotere kaart weergeven
Bronnen
Dood in Nederland
De Pelikaan van Klein Maarslag
Website van Frans Krom - Familie Wiersema (familiewiersema.nl)